دیدبان آزار

راه‌های ارتباطی با دیدبان آزار

مردادماه سال ۱۳۹۶، ما به عنوان جمعی از فعالان حوزه زنان در گروه هم‌اندیشی زنان پیشنهاد تمرکز روی آزار و اذیت جنسی و جنسیتی زنان در فضای عمومی را دادیم و تصمیم گرفتیم تجربیات خود را در رسانه‌ها بنویسم، نشست برگزار کنیم با کارشناسان مصاحبه و بحث امنیت زنان در فضای عمومی را به مسئله‌ای عمومی تبدیل کنیم. زیرا آزار و اذیت جنسی و جنسیتی در فضای عمومی،  تجربه‌ای است که ما را از هر قومیت، نژاد، طبقه اقتصادی، جنسیت و… به یکدیگر پیوند می‌دهد. تجربه‌ای آن‌قدر فراگیر که کمتر کسی از آن در امان مانده است. این زخم‌های مشترک، اشارتی است بر ضرورت قدم برداشتن برای ایجاد حساسیت‌ در جامعه ایرانی.

در این میان مطالعه تجربه‌های مدنی دیگر کشورها راهگشا بود. با ایده‌ گرفتن از کارزارها و حرکت‌های مدنی شکل گرفته در سایر نقاط دنیا، در زمستان سال ۹۶، اقدام به طراحی و چاپ پوسترهای منع آزار و در روز ۸ مارس فعالیت‌های میدانی خود را آغاز کردیم. به واسطه انتشار پوسترها و گفت‌وگوهای رودررو با مردم، پیام‌های متعددی از سوی داوطلبان دریافت کردیم و  صداهای دیگری با ما همراه شد. درد مشترک آزار در فضای عمومی، جمع بزرگ‌تری را به هم پیوند زد. بعد از مشاهده این استقبال برای فعالیت تخصصی با تاسیس گروه دیده‌بان آزار به فعالیت خود ادامه دادیم.

در تابستان سال ۱۳۹۷، تارنمای دیدبان آزار راه اندازی و واسطه‌ای شد برای طرح مسئله به صورت گسترده و گفت‌وگوی عمومی در زمینه آزار و اذیت زنان و دیگر گروه‌های به حاشیه‌رانده شده در شهر. در فقدان آموزش‌های ضروری در مدارس، در حالی‌که رسانه ملی دغدغه‌های مردمی را نادیده می‌گیرد و واقعیات جامعه ایرانی را انعکاس نمی‌دهد، در فضایی که تفکیک جنسیتی، حجاب اجباری و راندن زنان به حوزه خصوصی، به عنوان تنها راه‌حل تامین امنیت معرفی می‌شود، برای مبارزه با باورها و کلیشه‌های آسیب‌زایی که اینگونه ما را در مقابل یکدیگر و در موقعیت نابرابر قرار می‌دهد، راهی به جز شکستن سکوت و گفت‌وگو نداریم. دیده‌بان آزار تمامی افراد را به این چالش فرا می‌خواند.

 

اهداف دیدبان آزار عبارتند از: به چالش کشیدن کلیشه‌های آسیب‌زای اجتماعی و مقابله با عادی‌سازی آزار و اذیت مبتنی بر جنسیت، نژاد، مذهب و … در فضاهای عمومی از طریق ثبت و انتشار روایاتی که به واسطه تارنمای دیده‌بان آزار و گفت‌وگوهای چهره‌به‌چهره گردآوری می‌شوند.

– آموزش عمومی از طریق برگزاری کارگاه‌، گفت‌وگوهای خیابانی، نصب پوستر در تاکسی‌ها، تدوین و انتشار جزوه‌های آموزشی و …

– فعالیت مستمر رسانه‌ای در چارچوب گزارش، خبر و مصاحبه

– توسعه ادبیات نظری و پژوهشی در حوزه آزار جنسی و جنسیتی در فضای عمومی

– مقابله با سیاست‌های ناسنجیده شهری که به تبعیض جنسیتی دامن می‌زند. از جمله تفکیک جنسیتی، نصب بیلبوردهای حاوی پیام‌های جنسیت‌زده و تبلیغات حجاب اجباری و …

– گردآوری تجربیات مدنی و دولتی دیگر کشورها در راستای مقابله با آزار و اذیت جنسی به عنوان راهنمایی برای جامعه مدنی، نهادهای دولتی، شهرداری و …

فعالیت اعضای دیدبان آزار و داوطلبانی از مردم که علاقه دارند در این حوزه فعالیت داشته باشند، با فعالیت‌های میدانی در خیابان‌ها، تولید محتوای هرروزه درباره آزار جنسی و ارائه مشاوره به کسانی که هر نوع آزار جنسی را تجربه کرده‌اند پیگیری می‌شود.

 

سردبیر: غنچه قوامی  ایمیل: ghonche.ghavami@gmail.com

دبیر کارگروه رسانه: الهه محمدی elahe.sun@gmail.com

دبیر کارگروه دانشگاه: مهتاب محمودی mahtab.mahmoudi131@gmail.com

دبیر کارگروه محیط کار: غزاله شعایی ghazale.shoaie@gmail.com